Wel of geen afvoerbuis? Heb ik een geurfilterkast nodig? Deze vragen krijgen wij regelmatig gesteld van horeca ondernemers. Hieronder leg ik uit wanneer een afvoer dient te komen en wanneer een geurfilterinstallatie zoals een geurfilterkast/ koolstoffilterkast verplicht is:
Waar gekookt wordt dient een afzuigkap te hangen. Bij dit proces komen dampen en gassen vrij. Dit moet volgens de wet afgevoerd worden en minimaal 2 meter boven het hoogste punt binnen een straal van 25 meter om het emissiepunt/afvoerbuis) uitgeblazen worden. Indien een afvoerbuis naar het dak niet toepasbaar is dan zal er gekeken moeten worden naar een doelmatige ontgeuringsinstallatie. In dat gaval wordt de keukenlucht via de gevel/raam naar buiten geblazen.
Ik heb van de gemeente een brief ontvangen dat ik ondanks de geurfilterkast ook een afvoer naar boven moet maken. Dus een geurfilterkast plaatsen is niet altijd genoeg. de gemeente kan de eis altijd nog aanscherpen als de buurt klaagt over geurtjes.
Dat klopt helemaal. Ook heb er mee te maken gehad.
Ook via de gevel de afvoerdampen afvoeren kan nog een probleem zijn. De geurfilterkast kan ontgelden,maar haalt niet alle geurtjes weg.