+31 (0) 418 56 11 53 info@medtrading.nl

1. De EC-afzuigmotoren zijn tot 35% efficiënter dan AC-motoren

Dit komt doordat het secundaire magnetische veld afkomstig is van permanente magneten, ipv koperen wikkelingen.
De EC-afzuigmotor wordt efficiëntie gehandhaafd op elke snelheid in plaats van op een specifieke ontworpen snelheid. De AC-afzuigmotoren verbruiken extra energie om een secundair magnetisch veld te maken.
In EC-afzuigmotoren zorgen dat elektra in de ventilator dat het toerental van de motor continu wordt gemonitord en de vermogen invoer continu wordt aangepast om energieverbruik te optimaliseren. Dit geldt niet voor de AC-motoren. Deze worden aangestuurd door een frequentieregelaar of een trafo regelaarDe EC-afzuigmotor wordt efficiëntie gehandhaafd op elke snelheid in plaats van op een specifieke ontworpen snelheid.

2. EC-ventilatoren hebben een langere levensduur (sommige AC motoren hebben in tegendeel een langere economische levensduur)

De EC-afzuigmotoren hebben een aanzienlijk langere levensduur dan vergelijkbare AC-ventilatoren. Dit komt doordat de temperatuur in de motor lager is. Daarnaast maken AC-motoren gebruik van koolborstels die slijten.

3. EC-ventilatoren zijn makkelijker bestuurbaar

De EC-afzuigmotoren zijn gemakkelijker aan te sturen met de ‘Enerdes Wireless Controller for EC-fans’-software. Via een computerprogramma kan de snelheid en opstarttijd van elke ventilator in de kas worden bepaald. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om een 0-10V sturing te gebruiken of integratie in een MODBUS-netwerk.

4. EC-ventilatoren hebben geen separate of andere (frequentie-)regeling nodig

De elektromotoren in de EC-afzuigmotoren hebben een ingebouwde frequentieregeling die via de in punt 3 genoemde manier aangestuurd kan worden. Om een AC-motor toerengeregeld aan te sturen zal een aparte frequentieregeling moeten worden geïnstalleerd.

5. EC-ventilatoren hebben een hogere capaciteit

De snelheid van een AC-motor wordt beperkt door het ontwerp van de motor (aantal polen) en het aantal frequenties. De snelheid van een EC-afzuigmotor wordt bepaald door de motor elektronica en alleen beperkt door de grenzen van het ontwerp van de bladen en/of ventilatorwiel.

LBK met een AC-afzuigmotor

Dezelfde LBK, maar dan met een EC-afzuigmotor.

Medtrading loopt voor op gebied van elektrotechniek, meet en regeltechniek. Laat je deskundig adviseren en verdien je uitgave slim terug door subsidies en energiebesparingen en gooi geen geld over de balk.

× Whatsapp