+31 (0) 418 56 11 53 info@medtrading.nl

Een goede ventilatie is noodzakelijk voor een gezond en fijn binnenklimaat. Ventilatie helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Ventileren is het continu verversen van de binnenlucht met verse en schonen buitenlucht. De buitenlucht vervangt dan telkens een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof, vocht en eventueel zelfs bacteriën en virussen.

Je kunt ventileren door ramen of deur op een kier te zetten, maar ook via roosters in muren, of door het inzetten van met mechanische ventilatiesystemen. Naast ventileren is ook regelmatig luchten van woonruimtes belangrijk. Luchten doe je bijvoorbeeld door gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Je laat dan in één keer veel verse lucht naar binnen terwijl je tegelijk veel vervuilde lucht naar buiten afvoert. Bijvoorbeeld na het koken, douchen of nadat er meerdere mensen in één ruimte zijn samengekomen. 

Ventileren: zo ververs je de lucht in huis

 

Luchtvochtigheid en COVID-19

Volgens het RIVM kan een goede balans in luchtvochtigheid binnen helpen om de kans op de verspreiding van COVID-19 te verkleinen. Vooral op (zeer) koude dagen in de winter kan de lucht in huis erg droog worden. Een luchtvochtigheid tussen de 40-60% is ideaal. Probeer te aan te houden (dit kun je eventueel meten met een luchtvochtigheidsmeter of speciale thermostaten). Veel planten in huis zorgen ook voor een betere luchtvochtigheid. Mocht het snel heel droog worden in een ruimte, dan kun je de was in de kamer te laten drogen. In andere jaargetijden of in woningen en gebouwen waar het juist vaak te vochtig is binnen, is dit meestal niet nodig. Er zijn nog veel vragen over de rol van een lage luchtvochtigheid in de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Het advies voor een goede balans in luchtvochtigheid wordt uit voorzorg gegeven. Er is echter geen reden om de ruimte te verlaten of de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst of gemeente te bellen als het tijdelijk erg droog is in huis.

Verkoeling en gebruik airco

Voor verkoeling bij warm weer geeft RIVM aan dat je thuis een ventilator of airco kunt gebruiken. Bedenk wel dat deze apparaten de lucht niet verversen, maar alleen verplaatsen. Als je gasten hebt, zorg er dan voor dat de luchtstroom niet van persoon naar persoon gaat. Zie ook het Nationaal Hitteplan.

Luchtreinigers

Luchtreinigers kunnen eventueel aanwezige virussen of bacteriën in de lucht die door het apparaat stroomt verminderen. Dit doen ze door virussen en bacteriën tegen te houden (bijvoorbeeld via filters) en/of door deze te doden (bijvoorbeeld via UV-C, ionisatie of ozon). Een los elektrisch apparaat dat in een ruimte kan worden gezet wordt een ‘stand alone’ luchtreiniger genoemd.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit soort luchtreinigers in publieke plekken of thuis ook de overdracht van het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 voorkomen of verminderen. Het is onwaarschijnlijk dat een luchtreiniger die elders in een ruimte staat de overdracht tussen twee mensen op minder dan 1,5 meter afstand beïnvloedt. Dit geldt ook voor overdracht via de handen en oppervlakken. Een luchtreiniger vermindert wel het aantal virusdeeltjes in de lucht, waardoor de kans op besmetting kleiner wordt.

Luchtreinigers zijn nooit een alternatief voor (publieke) ruimtes waar onvoldoende ventilatie is. Iedere ruimte dient in ieder geval te voldoen aan de geldende regelgeving voor ventilatie (volgens het bouwbesluit) om zo een prettig en gezond binnenklimaat te creëren. Ook zijn luchtreinigers niet geschikt om de COVID-maatregelen te vervangen. Zoals thuisblijven bij klachten, afstand houden, drukte vermijden, zo veel mogelijk thuis werken en (hand)hygiëne toepassen. Deze maatregelen zijn gericht op het voorkomen van alle vormen van overdracht. Het uitvoeren van deze maatregelen voorkomt besmetting met het coronavirus SARS-CoV-2. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft verder geen rol in het goedkeuren of adviseren van een bepaald type luchtreiniger. Voor het beste deskundig advies kun u contact opnemen met de ventilatiespecialisten van Medtrading

Vragen over ventilatie

In dit artikel staan de de adviezen van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over ventilatie. RIVM adviseert om minimaal te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit en bestaande adviezen en richtlijnen. Er zijn geen aanwijzingen dat aanvullende maatregelen nodig zijn. Voor de volledige adviezen zie de site van het LCI.

Kan ventilatie de verspreiding van COVID-19 voorkomen?

Goede ventilatie is in eerste instantie van groot belang voor een gezond binnenklimaat. Ventilatie helpt daarnaast ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Het is echter onbekend in welke mate ventilatie (luchtverversing) helpt om de overdracht van COVID-19 daadwerkelijk tegen te gaan. Daarom blijft het belangrijk om naast goed te ventileren de algemene adviezen van het RIVM in acht te nemen, zoals handen wassen, thuis blijven bij klachten en laten testen en afstand houden.

Zijn er speciale adviezen voor ventilatie van verpleeghuizen/horeca/sportverenigingen/scholen?
Informatie over het ventileren van gebouwen vindt u bij de Rijksoverheid. Ook stelt het RIVM algemene informatie beschikbaar over hygiëne, ventileren en het binnenmilieu. Specifiek voor scholen en verpleeghuizen zijn ook aanvullende adviezen beschikbaar.

Kan er veilig gebruik worden gemaakt van recirculatie?

Het is eigenlijk altijd belangrijk om voldoende te ventileren, dus te zorgen voor voldoende verversing van binnenlucht met buitenlucht. Ruimtes met recirculatiesystemen waar geen of te weinig verse lucht wordt toegevoegd voldoen daarmee in principe niet aan het Bouwbesluit. Gebruik van dit soort recirculatiesystemen wordt uit voorzorg door het RIVM afgeraden totdat er wel gedurende de dag voldoende verse lucht wordt toegevoegd . Er zijn ook recirculatiesystemen die wel verse lucht toevoegen. Medtrading levert deze systemen en stelt deze zo af dat er altijd voldoende verse lucht wordt toegevoegd aan de ruimte, waardoor goede ventilatie gegarandeerd is.

Graag geven we u meer informatie of vrijblijvend deskundig advies

× Whatsapp