+31 (0) 418 56 11 53 info@medtrading.nl

Utrecht wil heropenen horeca testen

Utrecht wil als proef drie horecabedrijven heropenen. Het gaat om een restaurant met alleen zitplaatsen, een restaurant met ook een bar en een fastfoodrestaurant. Hiermee wil de burgemeester van de stad Utrecht testen onder welke voorwaarden (zoals optimale ventilatie) de horeca coronaveilig weer open kan. Deze test met het heropenen van de horeca is een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD in Utrecht. Het college van burgemeester en wethouders zegt het experiment ‘van harte te ondersteunen’.

Deelnemende restaurant voldoen aan ventilatie-eisen

Zowel de medewerkers als de bezoekers worden regelmatig getest. Restaurantbezoekers moeten een sneltest doen, voordat ze naar binnen gaan. En na een paar dagen weer opnieuw. Personeel moet elke vijf dagen worden getest.

De gemeente Utrecht zorgt ervoor dat de kennis die tijdens deze test wordt opgedaan, snel landelijk kan worden gedeeld, zodat op andere locaties van de lessen kan worden geleerd. De gemeente Utrecht heeft het voorstel ter goedkeuring voorgelegd in Den Haag. Als de rijksoverheid akkoord gaat, kan de proef binnen twee weken beginnen.

Eerst worden dan drie bedrijven geselecteerd, die voldoen aan alle corona maatregelen zoals een goede ventilatie. De aantallen bezoekers die worden toegelaten, moeten worden afgestemd op de grootte van de horecazaak. Zowel de medewerkers als de bezoekers worden meermalen getest.

Verder houdt de GGD hun gezondheid nauwgezet in de gaten. Bovendien moet worden voorkomen dat er buiten een enorme aanloop is, omdat de rest van de restaurants nog wel dicht is. Binnen moeten mensen een vaste routing volgen, mondmaskers dragen en afstand van elkaar houden. Ook zorgen de bedrijven ervoor dat er goed wordt geventileerd.

Proef Utrechtse horeca afgeschoten door ministerie

Het ministerie van Economische Zaken zet echter een streep door het voorstel voor deze proef waarbij drie zaken in de Utrechtse restaurants zouden worden heropend. Maar volgens het ministerie van Economische Zaken zijn proeven met restaurants ‘niet nodig’. ‘In de routekaart die het kabinet begin februari bekend heeft gemaakt, wordt al beschreven dat restaurants als eerste weer heropend kunnen worden als de situatie dat toestaat’, zegt de woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

‘Dat kan als men zich aan de coronaregels houdt en aan het maximumaantal gasten. Het is dus niet nodig om daar nu proeven mee te doen.’

Bron: Misset Horeca

 

× Whatsapp